Wednesday, July 14, 2010

CARA SENANG BAKAR IKAN


Pernah makan ikan bakar? Dah tentu rata rata akan jawap pernah.sedap bukan,sampai menjilat tulang.Tapi pernahkah kalian bakar ikan?betul betul jadi ikan terbakar? sememangnya apapun jenis makanan paling sedap dan enak adalah masa makan dan menikmatinya.

Langkah pertama kerana kita akan masak ikan bakar dan pasti mula mula kena beli ikan,jangan beli daging plak.stakat minggu ni ikan gerut seekor dalam sekilo lebih rm.15.00

arang kat tempat gue sekaampit rm.7.50,ni boleh untuk bakar 50 ekor ikan.kalau ikan teri lagi ribuan ekor.hehehe

ramuan terpenting adalah minyak masak dan susu pekat.setengah cawan minyak masak dan 1/3 cawan susu pekat

masa beli ikan korang disarankan bagitau sama yang jual suruh ikan tu di belah di bahagian belakang

ikan yang telah dibelah korang tabur garam kunyit dalamnya.kulit tak payah.oh ya jangan lupa plak seeloknya sisik ikan yang akan dibakar jangan buang sisiknya.

Letakan ikan atas pemanggang dan olesi minyak susu.yang mula mula korang bakar adalah bagian kulit.biarkan lama sampai kulit atau sisik dah hangus.cara ini agar isi ikan tak lekat kat kulit senang nak kutil.setelah tu baru alih.bagian ni jangan lama bakar.dah siap dah.masa dalam 30 minit semuanya.

No comments: